Kommande filmvisningar

Vi visar kvalitetsfilm på Dynamo!

Kl.18.00-21.00, Dynamo, Södermannagatan 38.

Inträdet är fritt. Popcorn ingår. Fika finns att köpa med swish eller jämna kontanter. När filmen startar (18.15), låser vi dörren, så kom i tid.
Varmt välkommen!6 februari | AMY

OM FILMEN
Trots att hon bara givit ut två album, så är Amy Winehouse en av de största musikikonerna i brittisk historia. Men en röst som ofta beskrivs som en blandning av Billie Holiday, Dinah Washington och Sarah Vaughan, var Amy Winehouse en popstjärna med soul, med en gränsöverskridande musikalisk talang. Filmen visar livet bakom sensationsrubrikerna, historien om en otroligt talangfull artist som dog alldeles för ung.

Filmen är på engelska med svensk undertext.

Anmäl dig gärna här >>

20 februari | Transnistra

Mer information kommer.

Tidigare filmvisningar2020

23 januari | Dokumentär om Ozu + Woman of Tokyo (1933)

Vi visar en kort dokumentär om regissören Ozu och sen ser vi en av hans tidigaste filmer: Woman of Tokyo.

OM FILMEN
Ryoichi and Chikako are brother and sister. They live together. Chikako works during the day in an office and at night she prostitutes herself to fund her brother’s studies at the university. Ryoichi doesn’t know about his sister’s secret life, but he is dating Harue whose brother is a policeman.

Filmen är på engelska med engelsk undertext.

Läs mer här >>

30 januari | Dans med en främling

OM FILMEN
Ensamstående mamman Ruth Ellis inleder en affär med David Blakely från överklassen i 1950-talets England. När han vill göra slut, blir hon förtvivlad och besatt av att behålla honom. Snart övergår besattheten i något ännu värre. Baserad på ett verkligt fall.

Filmen är på engelska med svensk undertext.

Läs mer här >>9 januari | Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott

OM FILMEN En kvinnas älskare lämnar henne och hon försöker få tag på honom för att få veta varför. Hon konfronterar hans fru och son, vilka inte vet mer än hon. Samtidigt är hennes väninna rädd för polisen p.g.a hennes kriminella pojkvän. De pratar med en kvinnlig advokat, vilken visar sig vara älskarens nya älskarinna, och alla stigar fortsätter att korsas på ett väldigt komplicerat vis. En historia fylld av lidelsefulla och passionerade kvinnor – och inte minst på gränsen till nervsammanbrott!

Läs mer här >>

201919 december | Livet är underbart
+ FILMQUIZ!


OM FILMEN Hollywoods populäraste stjärnor och Amerikas favoritregissör har tillsammans skapat en av världens mest omtyckta filmer. ”Livet är underbart” är en riktig ”må-bra-film”. I huvudrollen ser vi den oförglömlige James Stewart som George Bailey, mannen som får den bästa tänkbara julklappen. Bland hans fantastiska medskådespelare marks bland andra Donna Reed och Lionel Barrymore. Denna uppmuntrande julberättelse är regisserad av den odödlige Frank Capra och har blivit en storfavorit bland både fans och kritiker.

Läs mer här >>

12 december | Kungen av Atlantis

OM FILMEN Sedan barndomen har den ansvarsfulle Samuel ensam fungerat som förälder åt sin egen pappa. När Samuel träffar Cleo väcks ett hopp om frigörelse och att få leva ett eget liv. Men kärleken och medberoendet till den excentriske pappan håller honom fast. En dramakomedi baserad på en sann historia.

Läs mer här >>

5 december | Rädda Tomten

OM FILMEN
Julius är åtta år och bor på ett barnhem. Han älskar att höra föreståndarens berättelser om hur tomten hade med sig Julius till barnhemmet en kall julafton för sisådär åtta år sedan. Men så sker något märkligt och Julius hamnar helt plötsligt i en magisk vintrig parallellvärld med julbockar, marsipangrisar, julänglar och tomtenissar. Tomten är borta, julen är i fara.

Läs mer här >>

28 november | Winter on fire: Ukraine’s fight for freedom

OM FILMEN
Dokumentär om demonstrationerna i Ukraina under 2013 och 2014 som ledde till våldsamma oroligheter och president Viktor Janukovytjs avgång.

Läs mer här >>

14 november | Svarta Nejlikan

Läs mer här >>

24 oktober | Armbryterskan från ensamheten Regi: Helen Ahlsson, Lisa Munthe
7 november | Lucky One och regissörsbesök med Mia Engberg!

Läs mer om filmen här >>31 oktober | halloweentema
Vi visar skräckfilmen Us. Du som vill klä ut dig, gör det! Välkommen!

Läs mer om filmen här >>

10 oktober | Josefin & Florin
Filmvisning och regissörsbesök med Ellen Fiske och Joanna Karlberg.

Läs mer om filmen här >>

3 oktober | Vad har jag gjort för att förtjäna detta?
Regissör: Pedro Almodóvar, spansk film från 15 år

Läs mer om filmen här >>26 september | Golden Girl Dokumentärfilm från 15 år

Läs mer om filmen här >>

12 september | Muchos hijos, un mono y un castillo (Lots of Kids, a Monkey and a Castle). En dokumentärfilm. Obs! Endast engelsk undertext.

Läs mer om filmen här >>

5 september | The Darjeeling Limited

Läs mer här och anmäl dig gärna i eventet >>


29 augusti | Free Solo
Vi visar filmen Free Solo igen så fler får möjlighet att se den. Filmen vann en Oscar för bästa dokumentär 2019.

Free Solo” är ett häpnadsväckande, intimt och orubbligt porträtt av soloklättraren Alex Honnold, när han förbereder sig för att utföra sin livslånga dröm: att klättra uppför världens mest kända klippa – den över 900 m höga El Capitan i Yosemite National Park – utan rep!

22 augusti | Reservoir dogs (obs våldsam)
Det här är historien om en några kriminella som hyrs för att råna en juvelbutik. Men något går fel och bara fyra av männen överlever, en av dom såras svårt. Uppenbarligen är en av dem också en polis, men vem?

10 juni | Free Solo
Vi avslutar terminens filmvisningar med Free Solo, en film som vann Oscar för bästa dokumentär 2019. Vi har försökt att få tag på den länge och till slut lyckades vi!

Free Solo” är ett häpnadsväckande, intimt och orubbligt porträtt av soloklättraren Alex Honnold, när han förbereder sig för att utföra sin livslånga dröm: att klättra uppför världens mest kända klippa – den över 900 m höga El Capitan i Yosemite National Park – utan rep!

Läs mer här och anmäl dig gärna i eventet >>

3 juni | Get out
Chris Washington (Daniel Kaluuya) och Rose Armitage (Allison Williams) har sedan ett tag tillbaka blivit kära i varandra. De har dejtat under en lång tid men nu känner de att de vill ta nästa steg och träffa varandras föräldrar. De bestämmer sig för att hälsa på Rose familj som bor en bra bit in i skogen avskilt från civilisationen. Samtidigt som Chris ser fram emot att träffa sin flickväns familj är han orolig över vad dom ska tänka om att deras dotter är tillsammans med en svart kille. Men Rose tycker att Chris överdriver och optimistisk som hon är lyckas hon övertala Chris.

Läs mer här >>

27 maj | WHITNEY
I denna den första officiella dokumentären om Whitney Houston bidrar hennes familj, vänner och samarbetspartners till ett generöst och intimt porträtt av en världsstjärna som levde ett stort, men för kort, liv. WHITNEY innehåller ljud- och videomaterial från hennes karriär som aldrig förut visats, och tar ett gripande och hudnära perspektiv som kommer att omdefiniera hur vi minns en av musikhistoriens största: Whitney Houston.

WHITNEY är regisserad av Oscarsvinnande regissören Kevin Macdonald och producerad av flerfaldigt Oscarvinnande Simon Chinn (Searching For Sugarman, Man on Wire). Världspremiär i Cannes 2018.

Läs mer här >>

20 maj | Låt den rätte komma in
Oskar är 12 år och mobbad av sina sadistiska klasskamrater som passerar alla gränser i pennalismen. Oskar fantiserar om hämnd, om att vara stark och att våga. En dag står det plötsligt en flicka, Eli, i klätterställningen. Eli är i hans egen ålder men han har aldrig sett henne förut. Hon har en klok blick, märklig doft, är tunt klädd, vanvårdad och mager men ändå otroligt vacker. Allt är däremot väldigt komplicerat, för Eli är inte som alla andra. Hon kan inte vistas i solljus, för att komma in i ett rum så måste hon bli inbjuden och hon dricker människors blod för att överleva – Eli är vampyr.
Läs mer här >>

13 maj | Superswede
Den svenska F1-legendaren Ronnie Petersons liv slutade med en våldsam krasch på Monzabanan den 11 september 1978 och chockade en hel värld. Han blev bara 34 år. Långfilmen om Petersons liv gick upp på svenska biografer 2017. Tillsammans med Ronnies dotter Nina Kennedy och några av de största namnen inom racingvärlden skildras en epok då sporten kantades av glamour, dårskap, hjältemod, big business och krafter som under ett decennium drev fler än tolv förare i döden.
Regissör: Henrik Jansson-Schweizer

6 maj | GRÄNS
Gräns är en svensk långfilm, som hade premiär 31 augusti 2018. Filmens regissör är Ali Abbasi som även skrivit manus tillsammans med novellförfattaren och Isabella Eklöf. Filmen bygger på en skräcknovell av John Ajvide Lindqvist och huvudrollen spelas av Eva Melander. Filmen vann pris för bästa film på Guldbaggegalan 2019.
Regissör: Ali Abbasi | Producent: Nina Bisgaard, Piodor Gustafsson, Petra Jönsson

29 april | Grizzly Man
Filmen är på engelska med engelsk text.
A devastating and heart-rending take on grizzly bear activists Timothy Treadwell and Amie Huguenard, who were killed in October of 2003 while living among grizzly bears in Alaska.
Regissör: Werner Herzog | Skådespelare: Timothy Treadwell, Amie Huguenard, Werner Herzog

15 april | Den långa flykten
En grupp harar flyr och möter många faror på väg till deras nya hem.

8 april | Red Army
Werner Herzog, Gabe Polsky och Jerry Weintraub presenterar en ny sida av det kalla kriget i dokumentären om världens mest framgångsrika idrottsdynasti: Röda Arméns hockeylag. Filmen porträtterar kapten Slava Fetisovs resa från nationalhjälte till politisk opponent men också landets omvandling från Sovjetunionen till dagens Ryssland. Röda Arméns hockeylag var framtaget som ett instrument för den sovjetiska propagandan men i filmen tas de personliga ödena fram. Mycket av det kalla kriget utkämpades på isrinken, Red Army är en intressant film för alla som är intresserade av hockey, kalla kriget och historia.

1 april | Blåsningen
Denna invecklade drama/komedi utspelar sig på 30-talet och handlar om en ambitiös småtjuv (Robert Redford) och en rutinerad solochvårare (Paul Newman).
Lär mer här >>

25 mars | My Scientolgy Movie
Karismatiske journalisten Louis Theroux gör en djupdykning bakom kulisserna i Scientologikyrkan.
Läs mer här >>

18 mars | A Star is born
En stjärna föds är en amerikansk dramatisk musikalfilm från 1954 i regi av George Cukor och med Judy Garland och James Mason i huvudrollerna.
Läs mer här >>

11 mars | Blackfish
En spännande psykologisk thriller med en späckhuggare i huvudrollen. Blackfish är den första filmen sedan Grizzly Man som visar hur naturen kan hämnas på oss människor om vi går för långt.
Läs mer här >>

4 mars | Roma
Alfonso Cuarón skildrar sin egen uppväxt i en stor lägenhet i en övre medelklassfamilj i stadsdelen Roma i 1970-talets Mexico City. Oscarsnominerad till bästa film. ’
Anmäl dig gärna här >>

18 februari | BlacKkKlansman
Det är tidigt 70-tal, en polis med afroamerikansk bakgrund infiltrerar Ku Klux Klan..
Oscarsnominerad till bästa film. Drama, regi Spike Lee. Visas endast på Dynamo och ett fåtal biografer.
Anmäl dig gärna här >>

2018

11 november 2018 | Bröderna Lejonhjärta
Sagan om de två bröderna Karl och Jonathan Lejon, som återförenas efter sina korta liv på vår jord, i landet Nangijala där “sagornas och lägereldarnas tid” råder.
En film utifrån Astrid Lindgrens bok med samma namn
Filmmanus: Astrid Lindgren
Regissör: Olle Hellbom
Musik: Björn Isfält, Lasse Dahlberg

25 november 2018 | Emil i Lönneberga
Emil, han vill så väl och ändå går det så galet. När han hör sin pappa vråla EEEEEEMIIIIILLLL så det hörs över hela Katthult, då vet han att det bara finns ett säkert ställe att gömma sig på – Snickerboa. Där kan han sitta och tälja.

En film utifrån Astrid Lindgrens bok med samma namn
Filmmanus: Astrid Lindgren
Regissör: Olle Hellbom
Musik: Georg Riedel
Berättare: Astrid Lindgren
Språk: Svenska

28 oktober 2018 | Pippi Långstrump på de sju haven
En dag kommer en flaskpost till Pippi. Flaskan innehåller ett meddelande från hennes pappa, kapten Långstrump, som fångats av sjörövare i Söderhavet och nu ber sin starka dotter om hjälp. Pippi tvekar inte en sekund.

En film utifrån Astrid Lindgrens bok med samma namn.

4 november 2018 | Nils Karlsson Pyssling
När Bertils mamma och pappa går till jobbet blir Bertil ensam hemma. Bertil har tråkigt och tycker synd om sig själv. Men en dag upptäcker han ett hål i väggen nere vid golvet. Där visar det sig bo en liten pojke som heter Nils Karlsson Pyssling.

En film utifrån Astrid Lindgrens bok med samma namn.

7 april 2018 | Ponyo
Regissör och animatör: Hayao Miyazaki

Högst upp på klippan som störtar ner i havet bor Sosuke med sin mamma Lisa och sin pappa sjökaptenen. En dag när Sosuke och Lisa är ensamma i huset träffar Sosuke en liten guldfisk, eller är det verkligen en fisk? Med hjälp av pappans Fujimotos magiska drycker lyckas Ponyo ta mänsklig form. Vad hon inte räknat med är att hon samtidigt skapar obalans i världen. Havet gör uppror… (fr 6 år).
24 mars 2018 | Totoro
Regissör och animatör: Hayao Miyazaki

Satsuki och Mei har precis flyttat till ett nytt hus på landet med pappa. Mamman ligger på sjukhus, men snart får hon komma hem. Först blir de rädda för det stora, nya huset men snart upptäcker de att det finns något magiskt där. På en av sina promenader i skogen intill träffar de sin nya granne, Totoro, som är ”skogsvaktare”. Då börjar ett underbart äventyr. (fr 6 år).
17 mars 2018 | Kikis expressbud
Regissör och animatör: Hayao Miyazaki

Då den unga häxan Kiki fyller 13 år beger hon sig ut på en traditionsenlig häxpraktik tillsammans med sin bästa vän, katten Jiji. De kommer till en stor stad vid havet, men Kiki kan varken spå eller blanda trolldrycker. Genom en ödets nyck kommer hon på att hon kan starta en budfirma – för flyga kan hon! Hon lär sig också att utvecklas som häxa – och att hon måste våga lita på att andra tycker om henne precis som den hon är. (fr 6 år).
10 mars 2018 | Det levande slottet
Regissör och animatör: Hayao Miyazaki

En kärlekshistoria mellan 18-åriga Zofi och den vackra trollkarlen Hauru. Zofi blir av en häxa förvandlad till en åttioårig gammal dam och på sin resa för att förstå sitt öde hamnar hon i Haurus levande slott. Där träffar hon anden Karushifâ som håller slottets eldstad vid liv. Han och Zofi gör en överenskommelse; om hon befriar honom från hans kontrakt med Hauru ska han bryta hennes förbannelse och hon ska åter bli 18 år. (fr.7 år)
20 oktober 2017 | Sausage party
Regissörer: Conrad Vernon, Greg Tiernan

Sausage Party är en amerikansk datoranimerad äventyrskomedifilm.

30 september 2017 | Flyga Drake
Regissör: Marc Forster

Filmern handlar om den unge pojken Amir, från distriktet Wazir Akbar Khan i Kabul, som blir vän med Hassan, son till Amirs faders hazariska tjänare. Filmen är baserad på boken med samma namn, skriven av Khaled Hosseini.